Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Cíle tzv. kritické metody ( de facto synonymum pro Frankfurtskou školu ), shrnuje cs. wikipedia takto ( není na to třeba studovat PL ani white-media :) ):

emancipace člověka od společenských tlaků,

odhalování a demystifikace ideologických argumentů konservativních obhájců kapitalismu a liberalismu,

příprava radikálních společenských změn.

1 0
možnosti
MP

Pokračování : Frankfurtská škola byly teoretici, ale dali myšlenkový základ neomarxismu, freudomarxismu i celé nové levici. Tyto myšlenkové vzorce jsou dnes uplatňovány spíše podvědomě. Bylo by paranoidní věřit v nějaká řízená spiknutí ( maximálně jde o sledování partikulárních zájmů ) .

Varuji ovšem před hledáním nepřítele místo hledání řešení. Sám Horkenheimer před smrtí k úžasu svých studentů prohlásil, že společnost bez řádu vycházejícího z náboženství, směřuje k nihilismu ( zdroj kdyžtak upřesním ).

Co autor blogu nezvládl, je vyjádření k silvestrovskému incidentu K. n. R. Tam spíž než dezinterpretační politickou korektnost šlo o zamlčování průšvihu.

1 0
možnosti
KB

Všiml jste si, jaký je rozdíl mezi marxisty a neomarxisty?

Marxisté se ke svému marxismu a teoretickým východiskům, Marxovi, Engelsovi a dalším hrdě hlásí.

Neomarxista vám popře, že nějaký neomarxismus vůbec existuje, bude tvrdit, že žádná frankfurtská škola vlastně není, o autorech z této školy většinou také nic neví a celé je to vůbec výmysl nějakých obskurních zdrojů.

8 0
možnosti
SS

No, ale on to nikdo zde netvrdí, ani netvrdil, že neexistuje ani Záturecký. Tyto spiklenecké teorie jsou dávno známé a pan Tesařík nepřednáší nic nového.

Bilderberg také existuje, zednáři, Soros atd. Neustále se hledá nepřítel, který může za naše jakékoliv problémy, jež se snaží ovládnout "svět" a s nímž je snaha identifikovat jakékoliv politiky či kohokoliv, kdo odporuje našim názorům, idejím či řešením na jakékoliv současné problémy či odporuje našemu vnímání světa. Jedná se o neustále podobné spiklenecké teorie, jen se mění ten, kdo za vše může a tahá za nitky.

Existence není žádný důkaz. Interpretujeme si pak cokoliv k obrazu svému.

1 2
možnosti
PS

Dík za článek. V dnešní době velmi aktuální.

3 0
možnosti
Foto

Neomarxisty jsou všichni, kdo se hlásí k ideám kulturního marxismu Frankfurtské školy a antibělošské rasistické ideologie multikulturalismu. V centru zájmu kulturních marxistů Frankfurtské školy stojí učení Karla Marxe a Sigmunda Freuda, ústící do tzv. kritické teorie, nazvané jako nedogmatický neortodoxní neomarxismus. Podle kritické teorie jsou Západní země jediným nositelem rasismus, xenofobie, netolerance a pod. stejně jako to, že zločiny a amorálnost Západu vycházejí z jeho charakteru, který utvářelo křesťanství. Neomarxisti hlásají rovnost všech kultur, jejich hodnot a příslušníků, proto se nazývají i kulturní komunisté. Jejich původním cílem bylo nastolit společnost bez tříd, stejně jako komunistů, ovšem ne násilnou revolucí, převratem, ale kulturní revolucí, osvobozením od evropské kultury a jejich autentických hodnot. Cílem neomarxistů je rozdrtit všechny zdroje soudržnosti v Západní společnosti: náboženství, rodinu, národ, rasu a kulturu. Podle této ideologie trpí všichni Evropané, kteří se ztotožňují s náboženstvím, rodinou, národem a rasou, psychickou poruchou.Rv

8 2
možnosti
SS

http://eurabia.parlamentnilisty.cz/ShowArticleMobile.aspx?id=30930

á naše zaručené weby odhalující pravdu :))

a kteří to jsou, co toto hlásají? :)

"Podle této ideologie trpí všichni Evropané, kteří se ztotožňují s náboženstvím, rodinou, národem a rasou, psychickou poruchou."

Víte, že podobné ptákoviny najdete i na white-media?

1 3
možnosti
JZ

člověče já si fakt myslel, ze už někdo konečně chce udělat malou osvětu oblíbené nadávky "neomarxismus". no jak vidím, zase jsem byl trochu naivni. to, co pisete, jsou same nesmysly, tedy az na nějaká jména a letopočty. Vy chcete někomu vysvětlovat nějaký filozoficky směr a hned napisete, ze nebudete raději zatěžovat s filozofii a historii? tak k cemu jste to pak psal? abyste jen šířil nadávky na něco, co jste ani nezduvodnil? Znáte vůbec nějaké principy neomarxismu nebo kritické teorie? četl jste nějakou odbornou literaturu? můžete uvést zdroje? Sartre nebo Horkheimer jsou u vas velikáni v uvozovkách? Svatá prostoto.

Musím ale říct, ze mate odvahu. já osobně bych se zdráhal někomu veřejné nadávat do třeba impresionistů a přitom o impresionismu nic nevedet než datum vzniku a hlavni představitele...

5 5
možnosti
SS

Pánova spiklenecká teorie postavená na logických klamech mi připomněla jeden obrázek http://tinyurl.com/h8kwxtd

1 3
možnosti
TT
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 756x
Jsem obyčejný občan, který má dlouhodobý zájem o dění kolem sebe a ve světě. Své dojmy vyjadřuji jasně a slušně a doufám, že bych mohl někdy otevřít nový úhel pohledu i vám, čtenářům. Doufám, že se to povede.

Seznam rubrik