Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Propaganda a korektnost

Velmi často se opět píše o propagandě, tedy proruské propagandě a ruském ovlivňování kde čeho a všude ve světě. Zaujalo mne to ovlivňování čtenářů a rád bych se nad tím trochu zamyslel.

   V poslední době se začínám zabývat trošku víc o zdroje informací. O zkreslování informací ze Sýrie, kde tzv. Bílé přilby mají člověka v Londýně a posílají mu často nahrané fotografie, kde jeden a týž člověk údajně ve stejnou dobu zasahuje jinak oblečen na jiných místech, se ví delší dobu...

   Mne však zaujala naše mediální scéna. Ověřil jsem si kontrolou na zpravodajských serverech z ciziny, že pokud přebírám informace z našich veřejnoprávních médií (z oficiálních zdrojů), tak až na výjimky, které byly v době nedávné dehonestovány a jejichž tehdejším majitelům byly do Švédska posílány udavačské dopisy jak za komunistů  dostáváme informace ne reálné, ne skutečné, ale upravené, takové, jak si někdo (zřejmě ti, kdo tyto informace nám posluchačům, divákům a čtenářům podávají) přeje, abychom je vnímali. Zpravodajství na téma Izrael je prakticky vždy propalestinské a protiizraelské, zpravodajství na téma USA je takřka zásadně proti prezidentu Trumpovi (viz přerušení jeho projevu ve Varšavě a vysílání reprízy Pražského večerníku mj.). Prostě ne objektivní zpravodajství, popisující bez osobních pocitů a komentářů děj, ale už předpřipravenou informaci (zhusta podprahovou), jak autor chce, aby divák či posluchač danou problematiku chápal. Nejde už o poctivou žurnalistiku, kdy informace a komentář či glosa byly jasně odděleny a každý si mohl sám udělat názor. Už ten názor dostaneme zabalený i s mašlí. A čím dál víc se děje i to, že každý, kdo se ptá po doplnění, komu není líno dohledat si na zahraničních serverech informace a zveřejnit je, je označen za proruského, xenofobního, naonacistu a podobně...proč asi ?

   Jako by se nám vracela doba, kdy správný byl jen jeden názor a ten nám každý den zprostředkovalo Rudé právo, případně tragikomický "soudruh" Jambor a jemu podobné figurky večer v televizi. 

   Tohle celé má pro mne osobně jeden velký háček, nebo spíš hák... Jak můžeme hovořit o ruské propagandě, tak tvrdě ji odsuzovat a každého, kdo se jen od té oficiální linie odlišuje, okamžitě dehonestovat, když sami provádíme zcela nepokrytě totéž ?

   Jistě, je velmi snadné při našich neblahých historických zkušenostech postavit Rusko jako jednoho jediného nepřítele a Brusel jako toho zachránce. To spolehlivě zabere a potom je snadné, zaklínajíc se pravdou a láskou, každého, kdo má k Bruselu výhrady, deptat a likvidovat a zpochybňovat. Ale opravdu je EU v současné podobě tou EU, do jaké jsme vstupovali a opravdu směřuje tam, kam v době našeho vstupu slibovala? Nikde si nevybavuji společnou armádu EU, nikde si nevybavím snahy o co nejrychlejší federalizaci a tím odebrání i těch posledních pravomocí národním státům.  Takže tohle všechno se nenápadně schovává (spolu se systémem sociálního inženýrství, restrikcemi a příkazy a mnohdy nesmyslnými zákony a nařízeními z Bruselu, které naše vláda často přijímá ještě v zesílené podobě - jen váhám, proč?) za halasně ukazované ruské nebezpečí.

   Jistě, že se Rusko snaží ovlivňovat své okolí, svoje tzv. vlivové zóny. To snad dělá každá velmoc a není na tom až tak nic divného. Jistě, že k tomu užívá i zpravodajské servery. Ale je někdy až legrační, jak naši aktivisté zpochybňují i renomované servery jen proto, že na zpochybnění textu nemají argumenty. Osobně nečtu jasně proruské servery, ale snažím se vyhýbat i neobjektivním článkům, adorujícím stranu druhou a dohledávám čím dál častěji z ciziny, kde se ještě dají najít tou prapodivnou a lhavou korektností nepostižená média..

   Tak proč je nám předkládán ten starý, jen stranově pozměněný model: Rus- nepřítel, Brusel - přítel... ač v druhém případě to tak ne vždy vypadá ? Qui bono ? No a mezi tím někde poletují USA s levicí celého světa nenáviděným prezidentem Donaldem Trumpem, kterého buď chvíli chválíme, ale většinově pomlouváme, haníme a někteří dokonce jsou schopni proti němu vytahovat spisy StB na jeho první ženu Ivanku...

   Milí přátelé a čtenáři, tady máte moje zamyšlení a nyní jen shrnutí na závěr :

   Domnívám se, že dokud nepřiznáme, že obě strany užívají stejný styl propagandy, dokud nezačneme lidem dávat reálné informace, dokud budeme za termínem korektnost schovávat překreslování reality a někdy, žel, i lhaní, dotud nemůžeme mluvit o demokracii. Je jen otázkou, komu a proč tento systém vyhovuje. Nám, občanům by vyhovovat neměl, protože máme právo na informace reálně, nezkreslené, z nichž si sami zvolíme a uděláme svůj názor.

Brzy budou volby a můžete v nich rozhodovat i o tomhle. Pamatujte na to, prosím !! Díky,

Autor: Igor Tesařík | středa 2.8.2017 12:27 | karma článku: 36,38 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Igor Tesařík

Zamyšlení nad posledními dny u nás i ve světě

Rád bych zde shrnul události posledních dní a svůj pohled na ně. Netvrdím, že jsem jediný s Pravdou a láskou v srdci, to nechám jiným, kteří na tom staví své politické ambice a ovládají lidi, ale chci se zamyslet nad současností.

24.4.2019 v 21:26 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Igor Tesařík

Tady Kotas- mám dotaz ? Co se stalo s Dubčekem ?

Krátké zamyšlení nad stylem, s nímž nám postupně mizí blogeři, jejichž příspěvky byly tematické, politické a k věci. Navíc měli vhled do problematiky a byli právě proto lidmi hodně čteni a oslovováni

29.3.2019 v 15:30 | Karma: 28,52 | Přečteno: 933x | Diskuse| Hyde park

Igor Tesařík

Smíme vůbec být hrdí ???

Krátké zamyšlení nad současností...Smíme být hrdí na staletími prověřené hodnoty ? Chceme cenzuru ? Neměli bychom se svými názory smět jít veřejně do diskuse a nést si za ně buď pochvalu či odsudek ?

8.1.2019 v 22:05 | Karma: 27,09 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Igor Tesařík

Svoboda tvorby - svoboda urážet ?

Nedávno se na mne obrátili přátelé z křesťanských kruhů. V Brně se má v rámci divadelního festivalu provozovat hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí, vaše násilí.... Rád bych se nad vším, co s hrou souvisí, zamyslel.

16.5.2018 v 12:19 | Karma: 35,05 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Občanské aktivity

Igor Tesařík

Prezidentská volba

Co se to děje s našim národem ? Proč tolik nesnášenlivosti, agresivity a vulgarity. Opravdu je to jen o osobách, z nichž jedna bude s nejvyšší pravděpodobností sedět 5 let na Hradě v pozici prezidenta ČR ? Nu, nemyslím si to ...

25.1.2018 v 11:09 | Karma: 19,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 756x
Jsem obyčejný občan, který má dlouhodobý zájem o dění kolem sebe a ve světě. Své dojmy vyjadřuji jasně a slušně a doufám, že bych mohl někdy otevřít nový úhel pohledu i vám, čtenářům. Doufám, že se to povede.

Seznam rubrik