Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řešení sociální péče o seniory ?

Nedávno jsem zde psal o tom, jak se náš stát "stará o seniory". Zde jen dodatek, kterým bych rád vyjádřil své pocity a poděkování

   Milí přátelé... Nedávno jsem zde psal osobní blog o starostech, které způsobilo zhoršení zdravotního stavu mé maminky. Nebylo v podstatě optimální řešení a nebylo v dané chvíli žádné jiné řešení, než LDN v nemocnici, kde maminka ležela. Zkoušel jsem vše možné a snad i nemožné- tedy vše legální -, nač jsem připadl, ale nikde nebyla šance. Dokonce jsem i napsal náměstkovi primátora zdvořilý dotaz a prosbu o poradu či pomoc. Pan náměstek se mi ozval až po zdvořilé urgenci. Mail ode mne mu "spadl" a předal mne vedoucí péče o seniory na Magistrátu... po 14 dnech...

   Mezitím se ale zdravotní stav maminky natolik zhoršil, že i přes veškerou (a musím říct, že velmi dobrou) péči personálu na LDN maminka dnes skonala...Jistě, jsem nyní pln bolesti a smutku a nejsem asi ani objektivní. Ale když si vybavím, jak na noční službě slouží na odděleních Nemocnice Milosrdných bratří v Brně jedna sestra, která se má starat o 25 pacientů, z nichž na LDN je většina nechodících a často neschopných základních fyziologických úkonů, když je má polohovat, měnit infuze, pleny atd. atd., nepřijde mi to v pořádku. A navíc se tam upravují na odděleních další pokoje, ale tak, že nebude dosaženo počtu lůžek, při němž by oficiálně muselo sloužit víc sester.  Osobně mohu jen pochválit jak lékaře, sestry, tak veškerý nižší zdravotnický personál za péči, kterou mé mamince věnovali... ale vnitřně si jako člověk, který má se zdravotnictvím a sociální péčí mnoho společného, uvědomuji, jak špatné podmínky personál na těchto odděleních má. Pokud se mají zaměstnanci odpovídajícím způsobem starat o pacienty, měl by jich být také dostatek a měli by být dostatečně ohodnoceni.

   Začnu od toho, kdo je zřizovatelem nemocnice. Město Brno...jistě, nyní se neví, zda nemocnice nebude řádovou a tato nejistota se vnáší i mezi zaměstnance. Ale dokud je nemocnice městskou, měly by být pro občany města nastaveny kvalitní podmínky. Jsou opravdu, pokud je na noční jedna sestra a měla by např. polohovat 10 a více pacientů...? Nemohu si pomoci, ale míval jsem pocit, že více peněz se dávalo do tzv. Úrazovky a NMB byla až na druhém místě. Jistě v Úrazovce byli několik let po sobě ředitelé, členové v Brně vládnoucí ČSSD, tudíž byla tato nemocnice preferována na úkor NBM- to ví asi každý, kdo se o problematiku zajímá. Přitom dodnes lze v NMB najít  lůžka a zábrany z 80. a 90. let minulého století, dodnes není dostatek polohovacích pomůcek a dalších věcí pro oddělení doléčovací potřebných... 

   Bylo by zajímavé znát, kdo a jak dbá na to, aby NMB Brno měla odpovídající počet zaměstnanců a na odděleních aby bylo dost materiálu a pomůcek potřebných k péči o zdraví pacientů. Vím, každá nemocnice má své vedení, které je pečlivě strukturováno a každý se stará o svůj úsek. Vím také, že v každé nemocnici se šetří, aby bylo na věci důležité. Ale stejně tak se říká, že zdravotnictví je černou dírou na peníze, které mizí v rukou kdoví koho. Nepodezírám v tomto případě nikoho, jen mám po měsíci blízkého kontaktu intenzivní pocit, že zde se nešetří na správném místě. 

   Chápu snahu o navýšení počtu lůžek, ale už nyní je na danou práci sester dle mne nedostatek. A nedívám se na provozní či jiné předpisy, ale na pensum práce, kterou musí personál odvádět. Jako by tohle nikoho až tak nezajímalo. Hlavně, že se splňují předpisy, člověk (tedy personál a tím i pacient) se těm předpisům prostě přizpůsobí..

   Nu, uvidíme, co bude s NMB V Brně dál. Osobně bych jim přál jen to dobré, dobré vedení, dobré podmínky k práci, dobré platové ohodnocení a dostatek personálu a kvalitní vybavení, ať už budou spadat pod město, nebo pod řád Milosrdných bratří. Ale tohle by naši radní měli s řádem dojednat co nejdříve a bez jakýchkoli zákulisních her od bývalých ředitelů a podobně, aby tím dali také zaměstnancům jasně na vědomí, kdo bude o nemocnici rozhodovat a jakým směrem její chod půjde.

   Ještě jednou děkuji všem těm, kdo se o maminku po déle jak měsíc starali a držím všem palce, aby byla jejich práce odměňována tak, jak zasluhují.

Autor: Igor Tesařík | středa 7.6.2017 17:23 | karma článku: 22,39 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Igor Tesařík

Zamyšlení nad posledními dny u nás i ve světě

Rád bych zde shrnul události posledních dní a svůj pohled na ně. Netvrdím, že jsem jediný s Pravdou a láskou v srdci, to nechám jiným, kteří na tom staví své politické ambice a ovládají lidi, ale chci se zamyslet nad současností.

24.4.2019 v 21:26 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Igor Tesařík

Tady Kotas- mám dotaz ? Co se stalo s Dubčekem ?

Krátké zamyšlení nad stylem, s nímž nám postupně mizí blogeři, jejichž příspěvky byly tematické, politické a k věci. Navíc měli vhled do problematiky a byli právě proto lidmi hodně čteni a oslovováni

29.3.2019 v 15:30 | Karma: 28,52 | Přečteno: 933x | Diskuse| Hyde park

Igor Tesařík

Smíme vůbec být hrdí ???

Krátké zamyšlení nad současností...Smíme být hrdí na staletími prověřené hodnoty ? Chceme cenzuru ? Neměli bychom se svými názory smět jít veřejně do diskuse a nést si za ně buď pochvalu či odsudek ?

8.1.2019 v 22:05 | Karma: 27,09 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Igor Tesařík

Svoboda tvorby - svoboda urážet ?

Nedávno se na mne obrátili přátelé z křesťanských kruhů. V Brně se má v rámci divadelního festivalu provozovat hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí, vaše násilí.... Rád bych se nad vším, co s hrou souvisí, zamyslel.

16.5.2018 v 12:19 | Karma: 35,05 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Občanské aktivity

Igor Tesařík

Prezidentská volba

Co se to děje s našim národem ? Proč tolik nesnášenlivosti, agresivity a vulgarity. Opravdu je to jen o osobách, z nichž jedna bude s nejvyšší pravděpodobností sedět 5 let na Hradě v pozici prezidenta ČR ? Nu, nemyslím si to ...

25.1.2018 v 11:09 | Karma: 19,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 756x
Jsem obyčejný občan, který má dlouhodobý zájem o dění kolem sebe a ve světě. Své dojmy vyjadřuji jasně a slušně a doufám, že bych mohl někdy otevřít nový úhel pohledu i vám, čtenářům. Doufám, že se to povede.

Seznam rubrik