Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pečujeme o naše seniory... Opravdu ?

Potřebujete osobu blízkou umístit do domova pro seniory se speciální péčí? Potom se připravte na kolečko, které ve vás může vzbudit, smutek, bolest, vztek a beznaděj... Pořád se mluví o "sociálním" státu, ale jak je to doopravdy 

   Kdo tohle nezažil na vlastní kůži, nepochopí. Taky jsem si dlouhá léta myslel, že si ze mne známí utahují, nebo přehánějí. Ne, nepřeháněli, ale o to horší je, když to zažívám nyní sám na vlastní kůži a hlavně "na kůži" osoby mně blízké. 

   Zdraví máme jen jedno a je i naší zodpovědností, jak se o ně staráme. V naší zemi mají všichni plná ústa pěče o sociálně slabé (hlavně před volbami, že?), slyšíme, jak naše zdravotnictví a sociální péče krásně fungují... nu, jak v kterém případě a jak u které složky.

Pokud váš blízký prodělá náhlé zhoršení zdravotního stavu, po němž nemůže pobývat v domácí péči, musí být v nemocnici. Zde může nastat první zádrhel. Pokud toto zhoršení nastane v noci a nedej Bože o víkendu, můžete počítat s tím, že RZP Vám jaksi nepřijede a odkáží vás na pohotovost a změnu medikace, kterou Vám na pohotovosti jistě doporučí - tedy pokud se tam dovoláte. Po čtvrté urgenci vašeho blízkého odvezou do nemocnice. V nemocnici zaléčí to, co na vyšetřeních objeví a pokud žádáte neurologické vyšetření, lékař se vás třeba optá, zda mu můžete udat, proč by měl žádat neurologické vyšteření... Nu, dobrá, skousnete to a důvod mu logicky řeknete. Na oddělení, kde je cca 25 pacientů a z toho třetina ležících, je na noční jen jedna sestra, která by měla kontrolovat pacienty, infuze, polohovat a přebalovat nemohoucí... nu, i městská nemocnice šetří, ale ne vždy na správných místech.

   Po základním zaléčení máte tři možnosti. Buď si blízkého člověka vezmete domů, nebo ho přeloží na LDN, kde je dobrá ošetřovatelská péče, ale LDN nemívá dobrou pověst, nebo seženete umístění do nějakého domova pokojného stáří či podobného zařízení. A zde se dostáváme do onoho bludného kruhu. Na sociálním oddělení nemocnice dostanete seznam všech těchto zařízení s tím, že je vám doporučena skupina zařízení podle stavu vašeho blízkého. I sednete si k počítači a hledáte, telefonujete a mailujete, abyste se dozvěděli, že základem je vyplněná žádost o přijetí včetně lékařského posudku a poté už jen čekáte v pořadníku, až se postupem doby uvolní místo i pro vaši žádost... Někde na rovinu říkají, že místa se uvolňují jen úmrtím klientů, jinde vám na rovinu sdělí, že přijímají jen pacienty v terminálním stádiu nemoci. Takže pošlete do mnoha zařízení žádosti a protože nejste Křetinský, Bakala ani Babiš či někdo podobně "chudý", čekáte a doufáte, že na LDN bude váš blízký moci být do doby, než se někde uvolní místo.

   Takže, milí přátelé, jak náš, podle některých vládních politiků "sociální" stát, pečuje o seniory, kteří celý život poctivě pracovali a dávali státu to nejlepší? Opravdu se o ně stará, jak nejlépe to dovede? Z nynější zkušenosti tento pocit opravdu nemám a zdá se mi, jako by senioři byli jen přítěží. Namísto toho, abychom jim byli vděčni a snažili se jim konec života zpříjemnit, házíme jim klacky pod nohy a asi bychom byli raději, kdyby ani nebyli. 

Blíží se nám zase volby a předvolební boje zuří se silou nezměrnou. Víte, tenhle případ, pro mne bytostně osobní a niterný, mne přiměl k tomu, že vás chci požádat o jedno: Buďte opatrní vůči slibům našich politiků, ač jsou jakékoli. Sliby se slibují velmi snadno, ale po volbách se většinou najdou tisíce důvodů,proč nebylo možné je uskutečnit. Pokud budete někoho volit dle toho, co slibuje, ohlídejte si plnění předvolebních slibů a přes poslance těchto stran požadujte jejich plnění, případně zveřejňujte jak na internetu, tak v tisku jejich neplnění či přímo porušování. Nedejte se ošálit krásnými slovy či gulášem a jinými "pochutinami". Znáte staré heslo, že "sliby se slibujou, blázni se radujou"? Tak nebuďme blázny a nevěřme slepě...

   A zamysleme se,prosím, nad tím, co náš "sociální" stát dělá pro naše seniory. Vrážíme obrovské sumy peněz do neziskových organizací, zabývajících se integrací a migrací, zatímco máme doma velkénedostatky jak ve zdravotní, tak v sociální sféře, na které se údajně nedostává prostředků. Neměli bychom nejprve řešit ty naše problémy, pomoci těm, kteří to potřebují přímo tady, našim blízkým? Zkusme se nad tím zamyslet, prosím. Díky...

Autor: Igor Tesařík | pátek 26.5.2017 12:51 | karma článku: 32,42 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Igor Tesařík

Zamyšlení nad posledními dny u nás i ve světě

Rád bych zde shrnul události posledních dní a svůj pohled na ně. Netvrdím, že jsem jediný s Pravdou a láskou v srdci, to nechám jiným, kteří na tom staví své politické ambice a ovládají lidi, ale chci se zamyslet nad současností.

24.4.2019 v 21:26 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Igor Tesařík

Tady Kotas- mám dotaz ? Co se stalo s Dubčekem ?

Krátké zamyšlení nad stylem, s nímž nám postupně mizí blogeři, jejichž příspěvky byly tematické, politické a k věci. Navíc měli vhled do problematiky a byli právě proto lidmi hodně čteni a oslovováni

29.3.2019 v 15:30 | Karma: 28,52 | Přečteno: 933x | Diskuse| Hyde park

Igor Tesařík

Smíme vůbec být hrdí ???

Krátké zamyšlení nad současností...Smíme být hrdí na staletími prověřené hodnoty ? Chceme cenzuru ? Neměli bychom se svými názory smět jít veřejně do diskuse a nést si za ně buď pochvalu či odsudek ?

8.1.2019 v 22:05 | Karma: 27,09 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Igor Tesařík

Svoboda tvorby - svoboda urážet ?

Nedávno se na mne obrátili přátelé z křesťanských kruhů. V Brně se má v rámci divadelního festivalu provozovat hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí, vaše násilí.... Rád bych se nad vším, co s hrou souvisí, zamyslel.

16.5.2018 v 12:19 | Karma: 35,05 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Občanské aktivity

Igor Tesařík

Prezidentská volba

Co se to děje s našim národem ? Proč tolik nesnášenlivosti, agresivity a vulgarity. Opravdu je to jen o osobách, z nichž jedna bude s nejvyšší pravděpodobností sedět 5 let na Hradě v pozici prezidenta ČR ? Nu, nemyslím si to ...

25.1.2018 v 11:09 | Karma: 19,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 756x
Jsem obyčejný občan, který má dlouhodobý zájem o dění kolem sebe a ve světě. Své dojmy vyjadřuji jasně a slušně a doufám, že bych mohl někdy otevřít nový úhel pohledu i vám, čtenářům. Doufám, že se to povede.

Seznam rubrik